9 tips voor digitale veiligheid: hoe bewustzijn ons zakelijk en privé beschermt

15-03-2024

In deze blog bespreken we het belang van deze bewustwording en hoe we samen, zowel zakelijk als privé, onze omgeving veiliger kunnen maken.

Veiligheid voorop

In een tijd waarin de grenzen tussen werk en privé steeds vager worden, is het cruciaal dat medewerkers zich bewust zijn van de risico’s die dit met zich meebrengt. Niet alleen zakelijk, maar ook privé moeten we alert blijven op de veiligheidsrisico’s die onze digitale voetafdruk. Het belang van bewustwording onder medewerkers kan niet genoeg benadrukt worden “Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee”. In deze blog bespreken we het belang van deze bewustwording en hoe we samen, zowel zakelijk als privé, onze omgeving veiliger kunnen maken.

In een wereld die steeds digitaler wordt, is het noodzakelijk om zakelijke gegevens up-to-date en beveiligd te houden. Echter, de veiligheid van persoonlijke apparaten en informatie wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl deze vaak worden gebruikt in een zakelijke omgeving. Dit vormt een niet te onderschatten risico, een gecompromitteerd persoonlijk apparaat dat zich bevindt in een zakelijk omgeving kan veel schade aanbrengen.

Actie: Veiligheid in Praktijk Brengen

De eerste stap naar een veiligere digitale omgeving is bewustwording. Het is van essentieel belang dat elke medewerker de risico’s kent van het gebruik van niet-beveiligde of niet up-to-date apparaten en hoe dit de bedrijfsvoering kan beïnvloeden. Educatie over de nieuwste cyberveiligheidstrends en dreigingen is hierbij van essentieel belang.

Vervolgens is het van belang dat zowel zakelijke als privé-apparaten en -gegevens regelmatig worden bijgewerkt en beveiligd. Dit houdt in dat software up-to-date moet zijn, sterke wachtwoorden worden gebruikt en dat er regelmatig back-ups worden gemaakt. Door medewerkers niet alleen te waarschuwen maar ook de tools en kennis te bieden om deze stappen te ondernemen, creëren we een veiligere (en bewustere) werksfeer.

Het bewustzijn en de verantwoordelijkheid voor digitale veiligheid begint bij onszelf, maar het is een gezamenlijke inspanning die de veiligheid van zowel onze zakelijke als persoonlijke gegevens waarborgt. Door als bedrijf op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, dreigingen en door technische hulpmiddelen beschikbaar te maken in zowel onze zakelijke als privélevens toe te passen bouwen we aan een veiligere toekomst.

Nu we het belang van bewustzijn rond digitale veiligheid zowel in zakelijke als privéomgevingen hebben besproken, volgen hier enkele tips om deze veiligheid te realiseren:

  1. Regelmatige Training en Educatie:Train medewerkers en jezelf. Bekijk het nieuws, stuur artikelen door en praat over een ransomware attack tijdens de koffie.
  2. Gebruik van Sterke Wachtwoorden en MFA: Gebruik MFA (Multifactor authentication), doe dit zowel zakelijk als privé. Gebruik ook een sterke MFA, een telefoonnummer is helaas makkelijk na te maken en te gebruiken. Gebruik een authenticatie app of een passkey voor een sterke toegangscontrole.
  3. Regelmatige Software Updates: Zorg ervoor dat alle software, inclusief besturingssystemen en toepassingen, up-to-date zijn. Softwareontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om bekende beveiligingslekken te dichten. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze software.
  4. Beveiliging van Mobiele Apparaten: Aangezien mobiele apparaten vaak worden gebruikt voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden, is het essentieel om deze apparaten te beveiligen met schermvergrendeling en het vermijden van onbeveiligde WiFi-netwerken.
  5. Gedragscode: Maak en handhaaf een beleid. Hierin staan regels en werkafspraken. Zo staan alle neuzen dezelfde kant op.
  6. Verbind niet zomaar met een Wifi netwerk: Gebruik een VPN (Virtual Private Networks) wanneer je bent verbonden met een openbare WiFi-netwerken. Dit helpt om de data-overdracht te versleutelen en te beschermen tegen pottenkijkers.
  7. Responsplan voor Incidenten: Wat moet ik doen als ik heb geklikt, wat als.. Maak een plan op en deel dit. Als iedereen weet wat je moet doen wanneer het fout gaat kan je sneller handelen.
  8. Cultuur van Openheid: Praat met elkaar over wat je ziet en hoort op het gebied van IT. Zo deel je kennis, maak je het bespreekbaar en versterk je hierin elkaar.
  9. Persoonlijke Verantwoordelijkheid: Iedereen is verantwoordelijk en neemt deel aan een veilige omgeving. Samen sta je sterk.

Door het delen van kennis verhogen we de bewustwording, dit resulteert in bescherming tegen digitale gevaren en creëren we een veiliger werkplek voor iedereen.

Meer weten? Neem contact op met één van onze collega’s via SOC@link-it.nl.

Auteur: Daan van Wijnen