Het jaar van AI en de start van Microsoft’ Copilot
Ben jij al aan het “prompten”? Tot voor kort had ik ook geen idee maar nu zat ik rond de feestdagen toch een eind weg te prompten met als resultaat een unieke kaart voor mijn secret santa met bijpassende gedicht. Dat gedicht heb ik toch achterwegen gelaten daar mijn dichtkunsten van aanzienlijk niveau zijn. (zo binnen de familie dan).
Maar wat we bij dieren gebruiken om door middel van hints, signalen of stimuli te bekrachtigen gebruiken we nu tegen onze trouwe vriend, AI. Ik ben het al veel tegengekomen bij onze relaties en natuurlijk zijn wij het afgelopen jaar ook de kracht van o.a. ChatGPT gaan inzetten om te ontdekken, te verbeteren en te kijken wat er echt kan en nodig is!
Door slim te prompten geven we AI eigenlijk zoveel mogelijk data met context om te begrijpen waar deze naar kijkt. Vervolgens kan je er mee aan de haal en zijn de mogelijkheden eindeloos.
Veilig blijven ontdekken en verbeteren
Microsoft is gestart met een nieuwe golf aan mogelijkheden onder de noemer COPILOT. Niet te verwarren met je autopilot maar ergens toch vergelijkbaar stuurt COPILOT je naar een volgende bestemming met je documenten, BI, e-mails en of iets anders naar keuze. Microsoft Copilot zit straks (deels gratis) verwerkt binnen de gehele Microsoft 365 suite en gaat medewerkers helpen meer te halen uit hun data en hun tijd. Want bepaalde zaken, zoals een afspraak inplannen tussen meerdere partijen kan Microsoft net zo goed als jij, maar dan in minder tijd. Er is tenslotte al toegang tot je agenda en het lezen van reacties van de partijen kan AI als geen ander.
Maar dat is maar een klein voorbeeld. Met de (betaalde) variant kan men straks complete Excelletjes met data laten interpreteren, er vragen op laten beantwoorden en zelfs rapportages of voorspellingen genereren.
Een nieuw Power BI Dashboard of zelfs een PowerApp is te genereren door middel van prompts!
Een nieuwe fase waar we als mens in terecht zijn gekomen rondom tech en de impact! Want waar de mobiele telefoon er 16 jaar over deed om 100 miljoen gebruikers te krijgen lukte ChatGPT dat in 3 maanden.
Met zekerheid gaan we er allemaal mee aan de slag of zijn we er (onbewust) al mee in aanraking gekomen. Voor organisatie kansrijk maar tegelijk ook risicovol, want hoe gaan we om met je (gevoelige) data? Welk beleid hanteren we hierop en welke diensten staan we toe? Mogen medewerkers zomaar de gratis variant van ChatGPT inzetten of wil je ze vertrouwd maken met COPILOT in het veilige ecosysteem van Microsoft? Bewustwording is een belangrijk startpunt voor jou als medewerker en als organisatie!
Wij staan klaar om samen AI te omarmen en vertellen je graag alles over de mogelijkheden.
Speel nu gedurende deze laatste dagen van het jaar anders eens weg op Copilot, Bing Chat of zoals hier bijgevoegd met de grafische kracht van AI via Microsoft Designer.
Een fijn 2024 gewenst, ik ga nog even wat verder prompten!
Randy Nieraeth